Εσύ θα έκανες κάτι διαφορετικά; Smashed Online

Στα πλαίσια του μαθήματος ‘’Αγωγή Υγείας’’ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με επιτυχία το διαδικτυακό διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Smashed Online’’ στις τάξεις της Α’ Λυκείου, Α1 & Α2.

Τι είναι το διαδικτυακό Smashed;

Φρέσκο, διασκεδαστικό και συμμετοχικό, το διαδικτυακό Smashed συνδυάζει μία ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση με διαδραστικά εργαλεία εκμάθησης. Αφηγείται μια δυνατή και ρεαλιστική ιστορία για τους νέους και το αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος των 60 λεπτών, οι μαθητές συνεχώς αναλογίζονται, «Τι θα συνέβαινε αν ήμουν εγώ;».

Εκπαιδευτικοί Στόχοι:

Οι μαθητές παρατήρησαν, εξερεύνησαν και προβληματίστηκαν για ζωτικά θέματα κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους:

  • Για κοινωνικές και ψυχολογικές αιτίες
  • Για τον αντίκτυπο στις ζωές τους
  • Για την κοινωνική επιρροή και τη λήψη των αποφάσεων τους
  • Πού και με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους

Αποτελέσματα:

Μετά το πέρας του προγράμματος τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών και στις δύο τάξεις γνωρίζουν που μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Επίσης, αυξημένο ήταν και το ποσοστό το μαθητών σχετικά με τις πιθανότητες να μην πιούν αλκοόλ ως ανήλικοι. Στην αντίπερα όχθη, μόνο το 1/3 των μαθητών ένιωθαν ότι ήταν κατάλληλα ενημερωμένοι να κάνουν σωστές επιλογές σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ενώ πάλι 1/3 των μαθητών γνώριζαν σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν ως ανήλικοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Συμπεράσματα:

Μέσα από το ενδιαφέρον των παιδιών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την προβολή των αποτελεσμάτων αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι ανήλικοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ τόσο στα πλαίσια της σχολικής ζωής όσο και σε επίπεδο πολιτείας. Μόνο μέσα από παρεμβάσεις και οργανωμένες στρατηγικές μπορούμε να χτυπήσουμε την άγνοια και την ημιμάθεια και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για τα παιδιά. …Γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να μάθετε εδώ:

Με εκτίμηση,

Ρέππας Στέφανος,

Καθηγητής, ΠΕ87.04