Εκπαιδευτική επίσκεψη στην κτηνοτροφική μονάδα του κ. Λιάρα στο Πεθελινό Σερρών και στις εγκαταστάσεις της Φυτοενέργειας στο Παραλίμνιο Σερρών

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων στις 3 Απριλίου 2023 τα τμήματα ΓΖ ειδικότητα Τεχνικός Ζωικής παραγωγής και ΓΤ ειδικότητα Τεχνικός Τροφίμων και Ποτών της  Γ’ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος μαζί με τις καθηγήτριες κ. Σίσκου Ευανθία και κ. Μαριανού Ασημίνα επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας του κ. Λιάρα Γεωργίου στο Πεθελινό Σερρών. Οι μαθητές ενημερώθηκαν πάνω στη χρήση ρομποτικών συστημάτων για:

  1. Το μοίρασμα των ζωοτροφών
  2. Την άλμεξη των ζώων
  3. Το τάισμα των νεογέννητων μοσχαριών

Επιπλέον, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρήση ειδικών στρωμάτων στους χώρους κατάκλισης των ζώων για την καλύτερη απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Λιάρα για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τη ζεστή φιλοξενία.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Φυτοενέργεια Α.Ε. στο Παραλίμνιο Σερρών. Τα προϊόντα της Φυτοενέργεια Α.Ε. είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας ενεργειακών σπόρων από καλλιέργειες ελαιοκράμβης, σόγιας και ηλίανθου. Κύριο προϊόν που παράγεται είναι το ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ. Επίσης, η εταιρεία εμπορεύεται μπρούτα και ραφιναρισμένα σπορέλαια. Κατά την επεξεργασία των σπόρων η εταιρεία παράγει άριστης ποιότητας κραμβόπιτα και ηλιόπιτα, προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και ενέργεια. Οι ζωοτροφές αυτές διατίθενται είτε σε συσκευασίες σάκων, είτε σε χύδην φορτία.

Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Σουντουρλή Μιχάλη για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τη ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου.