Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (11-4-2019)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία στέφθηκε η Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών την Πέμπτη 11 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Το 2ο ΕΠΑΛ διαθέτει Τράπεζα Αίματος από το 1999 από τα αποθέματα της οποίας προσέφερε – μόνο το 2018 – 70 φιάλες αίματος στους πυρόπληκτους στο Μάτι , 30 φιάλες στο σύλλογο καρκινοπαθών, 30 φιάλες  στους μεταγγιζόμενους στη μονάδα  χημειοθεραπείας και 30 φιάλες στους πολυμεταγγιζόμενους από θαλασσαιμία του Ν. Σερρών.

Φέτος, η εθελοντική αιμοδοσία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το 2ο ΕΠΑΛ Σερρών σε συνεργασία με το  «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS» εκπόνησε το τεχνικό σχέδιο δράσης «Νοιάζομαι και δρω στο 2ο ΕΠΑΛ». Μέρος του σχεδίου αποτέλεσε η διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Όταν τα συναισθήματα γίνονται πράξη» στις 4/4/2019 με εισηγητές την καθηγήτρια Ψυχολογίας Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κ.Μαίρη Γκούβα, την Διευθύντρια – Συντονίστρια Αιμοδοσίας Σερρών κ. Τζιούρα, βιοπαθολόγο, και τον εκπαιδευτικό του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών κ. Νικόλαο Παπαοικονόμου ΠΕ87.07. Βασικός στόχος  της ημερίδας ήταν η κατανόηση της έννοιας του εθελοντισμού, η ευαισθητοποίηση  ώστε να γίνουν οι μαθητές  μέντορες εθελοντισμού στις οικογένειες τους και στο ευρύτερο περιβάλλον  καθώς και η υιοθέτηση εν γένει θετικών στάσεων και συμπεριφορών σε θέματα που άπτονται της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Οι εισηγητές τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, ως μια πράξη αλτρουισμού, αφού το αίμα είναι ανθρώπινο αγαθό που ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι μέσω της διαδικασίας της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία δεν απαιτεί παρά μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας . Είναι μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας που συμβάλλει στη δημιουργία ενός πολιτισμού κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η ανταπόκριση των μαθητών στην πρόσκληση του 2ου ΕΠΑΛ για την εθελοντική αιμοδοσία ήταν συγκινητική. Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας που, με βασική αρχή την ενσυνείδητη και ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία καθώς και για όσους προσήλθαν αλλά δεν κατάφεραν -για ιατρικούς λόγους-  να δώσουν αίμα.

Ευχαριστούμε θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών που στάθηκε  αρωγός και πολύτιμος συνεργάτης της προσπάθειας αυτής.

Ο Διευθυντής                                                                                            Η Συντονίστρια

Κωνσταντίνος Δομουχτσής                                                                              Σοφία Αχλαδά