Ανοιχτοί εκπαιδευτικοί δρόμοι στα παιδιά του πολέμου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 η καθιερωμένη μεγάλη εκδήλωση του 2ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τη φετινή χρονιά η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο επίκαιρο προσφυγικό θέμα και είχε επίσημο προσκεκλημένο τον κ. Γιώργο Τσιάκαλο, Ομότιμο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Ο Γιώργος Τσιάκαλος μίλησε με θέμα «Ανοιχτοί εκπαιδευτικοί δρόμοι στα παιδιά του πολέμου» και τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία μας στα προσφυγόπουλα. Χαιρέτησε θερμά την υποδοχή των παιδιών από τα ελληνικά σχολεία και μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους εκπαιδευτικούς που ανοίγουν δρόμους. Με βαθιά επιστημονική γνώση αλλά και εμπειρία, η οποία προκύπτει από την προσωπική του ενασχόληση με το θέμα, μας προέτρεψε να αφήσουμε στην άκρη τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, να μπούμε στη θέση των ανθρώπων αυτών και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι προσωπική τους επιλογή αυτό που βιώνουν αλλά αποτέλεσμα των επιλογών άλλων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Π. Ανανιάδης, Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, ο κ. Κ. Τενεκετζής, Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Σερρών και η κ. Μαρία Σαμαρτζίδου, Δ/ντρια του 2ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο θέμα. Ακολούθησε προβολή σχετικού με το θέμα μαθητικού ντοκιμαντέρ. Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε πλούσιο, πολύτιμο αρχειακό υλικό, το οποίο συνέλλεξε η Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης των Σερρών αλλά και της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και έκθεση σχετικών βιβλίων αλλά και κειμηλίων. Την διοργάνωση ανέλαβε ο Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του 2ου ΕΠΑ.Λ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ξ. Παπασταμόπουλος, Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Σερρών, πολλοί Δ/ντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων των Σερρών, γονείς και μαθητές του σχολείου.

Η ημερομηνία της εκδήλωσης συνέπεσε με την ημέρα έναρξης της φοίτησης των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών στα σχολεία.