Δεντροφύτευση από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, μια σειρά από δράσεις του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συντήρηση και προστασία αστικών και περιαστικών  πάρκων – Νερό πηγή ζωής».

Πρόκειται για ένα ταξίδι των μαθητών του Τομέα Γεωπονίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών με τρεις διακριτούς σταθμούς.

Α) Ο πρώτος σταθμός αυτής της πορείας ήταν ο καθαρισμός της κοιλάδας της Αγίας Βαρβάρας.

Β) Ο δεύτερος σταθμός αφορούσε ξενάγηση που ξεκίνησε από το σημείο υδροληψίας στη λίμνη του Αγίου Ιωάννη και ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Νέου Διυλιστηρίου Νερού, όπου οι μαθητές μας ενημερώθηκαν από τους μηχανικούς της ΔΕΥΑΣ για τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη αυτού του σημαντικού έργου.

Γ) Τελευταίος σταθμός αυτή της όμορφης πορείας, αποτελεί η σημερινή  επίσκεψη στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων με στόχο την δενδροφύτευση του χώρου.

Στο χώρο της κοιλάδας παραβρέθηκε συνεργείο και εργαζόμενοι του Δήμου Σερρών (με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Οικονομίας και Πρασίνου κ. Τουρτούρα) οι οποίοι διευκόλυναν τις προσπάθειες των παιδιών, ενώ οι καθηγητές του Τομέα Γεωπονίας του Σχολείου, συντόνισαν και προετοίμασαν την περιοχή ώστε να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Το φυτώριο του Δασαρχείου Σερρών προμήθευσε με ικανό αριθμό δενδρυλλίων, ώστε όλοι οι μαθητές και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να υλοποιήσουν τους στόχους του προγράμματος.

Οι νεαροί μας «δεντροφυτευτές» προέβησαν σε διάνοιξη ικανού αριθμού λάκκων, ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας, έγιναν υποστηριχτές ενός δημιουργικού μέλλοντος, αντιλήφθηκαν πως για να βελτιωθεί ο κόσμος γύρω μας και το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τους «άλλους» αλλά ο καθένας τον εαυτό του, βίωσαν στον υπέρτατο βαθμό τα οφέλη της βιωματικής μάθησης και δημιούργησαν στο θυμικό τους μοναδικές εικόνες και ικανοποίηση που θα τους ακολουθούν για όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Τέτοιες δράσεις πρέπει να στηρίζονται με τη συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας και του σχολείου, καθώς η διάχυση των αποτελεσμάτων επιστρέφει στον κοινωνικό ιστό ως παρακαταθήκη για το μέλλον των αυριανών ενηλίκων (νυν μαθητών), ως ένα μοντέλο ζωής που βασίζεται στη συνεισφορά και στην εκπαίδευση του ευσυνείδητου και υπεύθυνου κοινωνικά και περιβαλλοντικά πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει το μέλλον του ενεργά, έχοντας λόγο και υπόσταση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Υπεύθυνοι προγραμμάτων: Κιουρτσίδου – Χάβαρης – Πετρίδου